Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Hallgatóink Székely Előfutár Ösztöndíjat nyertek

Kucsván Zsolt Levente, III. éves Informatika szakos valamint Borsos Bálint, Automatika és alkalmazott informatika szakos hallgatónk, tudományos kutatása támogatásához, megpályázta és elnyerte az Előfutár Szövetség (Forerunner Federation) ösztöndíját.

Kucsván Zsolt Levente kutatási témája a három kamerás számítógépes kép-rekonstrukció. Ennek az alapvetően matematikai problémának számos közvetlen gyakorlati alkalmazása van az orvosi képalkotástól kezdve az arcfelismerésen keresztül az önvezető autókig a legkülönfélébb területeken. Kutatási célja matematikailag megfogalmazni a problémát három kamera esetén, kiterjeszteni a két kamerára írt szoftvereket erre az esetre. Vizsgálni tervezi a különböző paraméterek hatását a rekonstrukció minőségére. Konkrét célja összevetni a két kamerás módszert a három kamerással, hogy megállapíthassa ez utóbbi előnyeit. Várható eredményei nagy előrelépést hozhatnak a témában.- írta Kovács Katalin, Ösztöndíj Bizottsági Tag.

Borsos Bálint a diabetikus retinopátia szemfenékről készített képek automatikus kiértékelésére készít egy számítógépes algoritmust, amely innovatív, más jellegű eljárás, mint a hasonló céllal készült programok. Szemész orvossal dolgozik együtt, hogy jobban megértse a szemfenékről készült képek kiértékelését, annak nehézségeit. Ez év áprilisban Temesváron, az Erdélyi Műszaki Tudományos Diákkonferenciánismertette az eddigi eredményeit, melyeket második díjjal és különdíjjal jutalmaztak. Mentorával Budapesten, az Óbudai Egyetemmel is lesz kollaborációjuk. Rendkívül jó jártasságot mutatott a témában, tájékozott a nemzetközi irodalomban és hasonló kutatásokban, a retinopátiákról jó ismerete van - írta Siffel Csaba Ösztöndíj Bizottsági Tag.

A Székely Előfutár Ösztöndíjak célja a Székelyföldről származó, alkotó tehetségek támogatása tudományos munka tanulásában, melyet választott tanácsadó segítségével, egyetemi, vagy kutatóintézeti irányítással végeznek. Kizárólag erdélyi születésű és ott lakóhellyel rendelkező személyek részesülhetnek az ösztöndíjból. 

A Székely Előfutár Ösztöndíjra, melynek megpályázására 2018. május 15. gyergyói idő szerint éjfélkor járt le a határidő, rekord érdeklődést jelezve 40 pályázat érkezett be. Az alapítvány Nemzetközi Ösztöndíj Tanácsa a legjobbakat írásos pályamunkák alapján választotta ki a jelentkezők közül. A döntőbe jutott pályázók telefonos, illetve skype interjún vettek részt. Az Ösztöndíj Tanács szavazata alapján az alapítvány kuratóriuma kiválasztotta a Székely Előfutár Ösztöndíjasokat. Az elbírálás eredményeként 8 pályázó kap Székely Előfutár ösztöndíjat, 1000 dollár összegben.

Sok sikert kívánunk a munkájukhoz!