Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Marosvásárhelyi Kar – ms.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak /

Rólunk írták

Őszi felvételi 2018

Őszi felvételi 2018

Dr. Kelemen András, karunk dékánja a marosvásárhelyi rádió Frappáns című műsorában az őszi felvételiről tájekoztatott.

2018.09.05.

Mérnökképzés Marosvásárhelyen

Mérnökképzés Marosvásárhelyen

Világszerte nagy a mérnöki szakmában a szakemberhiány és ez alól Románia sem kivétel. Itthon a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény, ahol magyar nyelvű mérnökképző központ működik.

2018.08.23.

Nők a közéletben

Nők a közéletben

Sikeresen helytállni hölgyként a „férfias” szakmákban is

Hogyan tudnak helytállni a szebbik nem képviselői például a férfiak uralta politika, illetve a kutatás terén? Miként lehet maximálisan teljesíteni a szakmában úgy, hogy  közben a család se érezze elhanyagolva magát? – többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Nők a közéletben című, igen jó hangulatú kerekasztal-beszélgetésen, amelyre pénteken került sor a marosvásárhelyi Sapientián tartott nyári egyetem keretében. Ferencz Katalin moderátor meghívottai Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, dr. Mara Gyöngyvér kutató, a Sapientia EMTE rektorhelyettese és Simó Barbara vállalkozó, a Barbara’s Cakes cukrászipari vállalkozás tulajdonosa voltak.

2018.08.17.

Gyakorlaton az agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatók

Gyakorlaton az agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatók

Négy hetes intenzív, tömbösített nyári gyakorlaton voltak a Sapientia EMTE agrár-, kertész- és tájépítész mérnök hallgatói.

2018.08.14.

Egyetemi kínálat, sok száz hellyel

Egyetemi kínálat, sok száz hellyel

A sikeres érettségivel még nem ért véget a diákok izgalomsorozata, hamarosan ugyanis elkezdődnek az egyetemi felvételik. Marosvásárhelyen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, a Művészeti Egyetemre, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre, illetve a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatára, a Pszichológia és Neveléstudományok Karra felvételizhetnek magyarul a fiatalok.

2018.07.12.

Csűrszemináriumok tizenkettedszer

Csűrszemináriumok tizenkettedszer

Múlt héten zajlott Csíkfalva községben a több mint egy évtizedes hagyománnyal rendelkező nyárádmenti nyári tudományos rendezvény, a Csíkfalvi Csűrszemináriumok.

2018.07.05.

A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években

A társadalmi átalakítás és átalakulás kezdetei az 1950-es években

Az erdélyi magyarság 100 éve

A fenti címmel tartott előadást Gagyi József, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, aki elsősorban társadalomtörténeti szempontokat érvényesítve mutatta be a pártállami hatalom megszerveződésén (például a területi átszervezések sorozatain) túl a társadalmi átalakulás főbb állomásait: a beinduló iparosítást, urbanizációt, a társadalmi átrétegződést és az elit átalakulását.

2018.06.24.

Bölcsességgel feltarisznyálva

Bölcsességgel feltarisznyálva

Újabb értelmiségi nemzedéket engedett útjára a Sapientia

A tizennegyedik végzős évfolyamot búcsúztatták szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán, újabb erdélyi magyar értelmiségi-nemzedéket engedtek útjára. Olyan fiatalokat, akik az itt szerzett versenyképes tudás birtokában remélhetőleg itthon, a szülőföldjükön találnak munkahelyet, alapítanak családot.

2018.06.04.

Egyedülálló képzés Erdélyben

Egyedülálló képzés Erdélyben

Kertészeti és dísznövény-kiállítás a marosvásárhelyi Sapientán

Május első hétvégéjén második alkalommal szervezték meg Marosvásárhelyen, a Sapientia campusában a kertészeti és dísznövény-kiállítást. A Sapientia EMTE marosvásárhelyi kara és a dísznövény-kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft. az eseményt az anyák napjához időzítette.

2018.05.06.

Dísznövény 2018 – kertészeti kiállítás és vásár

Dísznövény 2018 – kertészeti kiállítás és vásár

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara a székelyudvarhelyi és a kézdivásárhelyi dísznövény-kiállításokat szervező magyarországi ASSA-DiVi Kft.-vel közösen, immár második alkalommal, kertészeti rendezvényt szervez május 4–6. között az egyetem koronkai székhelyén.

2018.05.03.

Dísznövény kertészeti kiállítás és vásár

Dísznövény kertészeti kiállítás és vásár

Koronkán, a Sapientia EMTE arborétumában május 4–6. között ismét dísznövénykertészeti kiállítást és vásárt tartanak. A nagy érdeklődéssel várt eseményen termelők, kiállítók, szakemberek vesznek részt, családbarát, kulturális programok és szakelőadások is lesznek. Tavaly több mint hétezer ember látogatott el a kiállításra.

2018.04.26.

XXVI. nemzetközi gépészeti konferencia

XXVI. nemzetközi gépészeti konferencia

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság – EMT április 26–29. között szervezi meg Marosvásárhelyen, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a XXVI. nemzetközi gépészeti konferenciát (OGÉT 2018).

2018.04.25.

IV. sapis állásbörze

IV. sapis állásbörze

Április 14-én, szombaton déli 12 órától 15 óráig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi karán, a koronkai campusban negyedik alkalommal lesz állásbörze, melynek célja kapcsolatot teremteni marosvásárhelyi cégek és az egyetem diákjai között.

2018.04.13.

1234 ... 32 Következő

rólunk írták, megjelent írások, sajtó